Wednesday, August 27, 2014

25 Ιουλίου - 3 Αυγούστου: Κατασκήνωση Μεγάλων Οδηγών ~ "Εκπαιδεύοντας το δράκο μας"

"Εκπαιδεύοντας το δράκο μας θα φτάσουμε ψηλά γνωρίζοντας το έργο μας θα δράσουμε σωστά."


Αυτοί οι στίχοι ήταν ο αρχικός σκοπός μας, οταν στις 25 Ιουλίου, 43 Μεγάλοι Οδηγοί και Στελέχη καταφτάσαμε στη Δρακοτρυπα Καρδίτσας έτοιμοι για 10 μέρες γεμάτες περιπέτεια, δράση και προσφορά. Παιδιά από Βόλο, Ηλιούπολη, Καβάλα και Ξυλόκαστρο προετοίμαζαμε αυτή την κατασκήνωση, εδώ και μήνες και τώρα που έχει φτάσει πια στο τέλος της, ανταμοιφθήκαμε και με το παραπάνω με το αποτέλεσμα.


Κεντρική ιδέα της κατασκήνωσής μας ήταν το "Εκπαιδεύοντας το δράκο μας" και έγινε πράξη αφού τελικά όλοι μας εκπαιδεύσαμε τον προσωπικό μας "δράκο". Σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην επίτευξη του στόχου μας, ήταν οι πεντε Ομάδες Ενδιαφέροντος, μέσα από τις οποίες οι Μεγάλοι Οδηγοί προσέφεραν εθελοντική βοήθεια στο χωριό.
  
Η Ο.Ε. Δράκου, γνωστή και ως #Μούσου ΟΕο ασχολήθηκε με την κατασκευή ενός δράκου ο οποίος από τώρα και στο εξής θα κοσμεί το χωριό. Σε πρώτη φάση βρήκαν τα ξύλα που χρησιμοποίησαν, τα επεξεργάστηκαν και άρχισαν να τα ενώνουν ώστε να σχηματιστεί τελικά ο δράκος.
Ο Δράκος μας ο ΣάλαζαρΗ Ο.Ε. Βιβλιοθήκης, ή αλλιώς οι Βιβλιοφάγοι είχαν ως έργο την αναδιαμόρφωση της βιβλιοθήκης της Δρακότρυπας. Κατέγραψαν και ταξινόμησαν συνολικά πάνω από 1200 βιβλία, αρκετά από τα οποία προσέφεραν οι Μεγαλοι Οδηγοί στο χωριό, ενώ δε παρέλειψαν να διακοσμήσουν και τον χώρο της βιβλιοθήκης.

Ταξινομώντας τη γνώση  Η Ο.Ε. Παππού-Yaya, γνωστοί με το όνομα Chef a la Paya, αφού συνομίλησαν με διάφορους κατοίκους του χωριού, κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, έμαθαν για την ιστορία του χωριού, για τις καθημερινές τους ασχολίες και τη ζωή τους στο χωριό και δημιούργησαν έναν ταξιδιωτικό οδηγό για τη Δρακότρυπα, γεμάτο χρήσιμες πληροφορίες για το χωριό, ο οποιός αποτελεί πλέον μέρος της βιβλιοθήκης.


Με τον κύριο Νίκο Τασιάκο - ιστορική μορφή του χωριού

Η Ο.Ε. Σκαπανικής, ή αλλιώς Ξισέρουμι-Δρακόρουμι ασχολήθηκαν με την ανάπλαση της πλατείας του χωριού. Έτσι, έξυσαν και έβαψαν παγκάκια, φράκτες και ταμπέλες σε εμφανή σημεία. Θέλοντας να δώσουν μία ευχάριστη νότα στην κεντρικη πλατεία και το παρκάκι του χωριού, δημιούργησαν πολύχρωμες ζαρντινιέρες στις οποίες φύτεψαν διάφορα εποχιακά λουλούδια και φυτά.


Φτιάχνοντας ζαρντινιέρες


Η Ο.Ε. Πετρά, δηλαδή οι Rolling Stones έμαθαν την τέχνη του πετρά από τον πιο κατάλληλο άνθρωπο. Αρχικά, συντήρησαν παλιά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στο χτίσιμο, τα οποία συνέλεξαν από τους κατοίκους. Στη συνέχεια, έχτισαν ένα κομμάτι τοιχου του λαογραφικού μουσείου, ο οποίος θα στολίζει λαογραφικού μουσείου και θα εκθέτει τα εργαλεία που συντήρησαν, όταν αυτό θα ανοιξει τις πόρτες του στο κοινό.

Το αποτέλεσμα της οδηγικής μας δράσης παρουσιάστηκε στη γιορτή που έγινε στο σχολείο του χωριού, λίγο πριν το τέλος της κατασκήνωσης, όπου οι κάτοικοι είδαν το ολοκληρωμένο το έργο μας. Το αποτέλεσμα τους εξέπληξε ευχάριστα και μας ευχαρίστησαν για το έργο μας στο χωριό. 

Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε και εμείς όλους εκείνους που μας βοήθησαν στην επίτευξη του στόχου μας και συντέλεσαν στην πραγμάτωση του οράματος μας. 

Υποσχόμαστε πως θα τα ξαναπούμε σύντομα!

Μερικές ακόμα στιγμές της κατασκήνωσης:


Κολατσίζοντας με υπέροχη θέα

Πορεία - στάση για ξεκούραση

Νυχτερινή πορεία

Απονομή Χρυσής Πυξίδας στις ειδικεύσεις Προγράμματος (Βίκυ) και Λειτουργίας (Σοφία)
Κείμενο: Όλγα Παπαδοπούλου

No comments:

Post a Comment