Saturday, September 1, 2012

ΑΝΑΒΡΑΖΩΝΤΑΣ Κ.Κ.Α 2012


Σαν μια πολύ ζωηρή και ανεξίτηλη ανάμνηση θα μείνει η παρουσία των 50 μελών του ΣΕΟ (Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού) με την ευκαιρία της Κατασκήνωσης Υπηρεσίας στην Ανάβρα στο διάστημα 1-11 Αυγούστου 2012. Το χωριό έζησε μέρες ζωντάνιας και δημιουργίας, μια πολύ ευχάριστη ανάπαυλα στην απραξία και την σιωπή των τελευταίων χρόνων. Θυμηθήκαμε τις μέρες που επικρατούσε οργασμός έργων στο χωριό και η Ανάβρα άλλαζε όψη από τη μια μέρα στην άλλη, εξελισσόταν και είχε πετύχει πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ομάδα αποτελούνταν από 40 μεγάλους οδηγούς (Γυμνάσιο-Λύκειο), αγόρια και κορίτσια, και 10 στελέχη από όλη την Ελλάδα: Βόλο, Αγριά Βόλου, Γιάννενα, Καρδίτσα, Ν. Ηράκλειο Αττικής. Τα έργα που έγιναν σε συνεργασία με την Εθελοντική Οργάνωση ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ είναι πολλά και σημαντικά, είναι έργα που φαίνονται και θα μείνουν (τοιχογραφία, έργα στο Πάρκο), αλλά είναι και έργα υποδομής και επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό (βιβλιοθήκη, λαογραφικό μουσείο, επαφή με παιδιά) που θα φανούν στο μέλλον. Όλα αυτά βέβαια οφείλονται στην πολύμηνη προετοιμασία, στην εξαντλητική δουλειά και στην άψογη συνεργασία των στελεχών με επικεφαλής την ακούραστη και μεθοδική αρχηγό της κατασκήνωσης ΒΑΣΙΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ.
Αναλυτικά τα έργα που έγιναν είναι:
Μέσα στο χωριό: Μια μεγάλη τοιχογραφία σε τοίχο αντιστήριξης κεντρικού δρόμου του χωριού με το έμβλημα της κατασκήνωσης που ήταν το «ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩΝΤΑΣ»
Στο Πάρκο ΓΟΥΡΑ: Εργασίες συντήρησης (τρίψιμο, βερνίκωμα) 13 τραπεζόπαγκων στις πηγές, συντήρηση ενός μονοπατιού προς την όχθη του ποταμού στο πάρκο, εργασίες καθαριότητας.
Στη βιβλιοθήκη: Σκανάρισμα εξωφύλλων και οπισθοφύλλων σε 2.500 βιβλία, δωρεά 800 CDs με ταινίες και ντοκιμαντέρ για μικρούς και μεγάλους και ταξινόμηση αυτών, εγκατάσταση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά του δημοτικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Στο Λαογραφικό Μουσείο: Βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις από παλιούς κτηνοτρόφους και γυναίκες του χωριού για αντίστοιχα θέματα όπως η εκτροφή των ζώων, η καθημερινή ζωή, ο αργαλειός, διάφορες συνταγές, ιστορικά γεγονότα κ.α. καρπός αυτής της εργασίας, εκτός από τα βίντεο, είναι και δύο τρίπτυχα, ένα για τις εκκλησίες του χωριού και ένα με παραδοσιακές συνταγές, που θα διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες του μουσείου.
Στο Δημοτικό Σχολείο: Καθαριότητα όλων των εσωτερικών χώρων (αίθουσες, τουαλέτες, τζάμια), καθώς και της αυλής και του εξωτερικού κλιμακοστασίου.
Και τέλος ένα από τα σπουδαιότερα έργα τους ήταν το καθημερινό τους παιχνίδι με πολλές ομάδες παιδιών του χωριού και η δημιουργική τους απασχόληση με ζωγραφική, χαρτοκοπτική, θέατρο, καραγκιόζη κλπ.

Ολη τους αυτή η δραστηριότητα παρουσιάστηκε στους κατοίκους του χωριού την Πέμπτη το βράδυ σε μια κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Ηταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση με μουσική, τραγούδια με συνοδεία από 3 κιθάρες, μικρό θεατρικό δρώμενο (κουκλοθέατρο) που παρουσίασαν παιδιά του χωριού και Οδηγοί, και φυσικά με την παρουσίαση των όσων έγιναν τις μέρες αυτές στο χωριό. Την εκδήλωση άνοιξε ο δραστήριος υπαρχηγός της κατασκήνωσης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ που μίλησε για τον οδηγισμό γενικά, ενώ η αρχηγός ΒΑΣΙΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ έκλεισε τη βραδιά με τους απαραίτητους χαιρετισμούς και ευχαριστίες. Στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι με μουσική dj στην κεντρική πλατεία του χωριού που παρέθεσε η ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ προς τιμήν της ομάδας των Οδηγών. Ηταν τέτοιο το κέφι που με πολύ κόπο τα στελέχη κατάφεραν να αποσπάσουν τα νεαρά μέλη από το χορό ώστε να μπορέσουν τα συνεχίσουν το πρόγραμμά τους. Οι ντόπιοι συνέχισαν φυσικά το γλέντι τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ: "Η Κατασκήνωση Υπηρεσίας των Μεγάλων Οδηγών στην Ανάβρα είναι ένα γεγονός που σημάδεψε πολλαπλά τη ζωή του χωριού μας. Γιατί, πέρα από τα έργα που έγιναν και θα μείνουν, μας έκανε και ένα ακόμη πολύτιμο δώρο: τα μηνύματα από όλη αυτή τη δραστηριότητα. Την εργατικότητα, τη μεθοδικότητα, τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα από ανθρώπους που για πρώτη φορά συναντιόνταν, την ευγένεια και την καλή διάθεση, την αλληλεγγύη και πάνω από όλα την εθελοντική προσφορά με έργο, αντικείμενα και υπηρεσίες εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, τόσο απαραίτητη στους δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα μας. Ως αντίδωρο, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, πήραν από την Ανάβρα το μάθημα ότι όλα μπορούν να γίνουν, τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο, όλα είναι εφικτά άμα πολύ το θέλεις".

ΠΗΓΉ:almyrosinfo.gr

No comments:

Post a Comment